Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Χειρόγραφο του Ναπολέοντα από την Μάχη του Άουστερλιτς πωλείται για 1 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]
[Lifo]: Χειρόγραφο του Ναπολέοντα από την Μάχη του Άουστερλιτς πωλείται για 1 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

[Lifo]: Χειρόγραφο του Ναπολέοντα από την Μάχη του Άουστερλιτς πωλείται για 1 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Η πώληση έρχεται στις αρχές ενός έτους, που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από τον θάνατό του Ναπολέοντα

Το χειρόγραφο με τον απολογισμό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από τη νίκη του στη Μάχη του Άουστερλιτς, όπως τον υπαγόρευσε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο νησί της Αγίας Ελένης, τίθεται προς πώληση στο Παρίσι έναντι ενός εκατ. ευρώ.

Το χειρόγραφο της επονομαζόμενης «Μάχης των Τριών Αυτοκρατόρων», του 1805 με τις ρωσο-αυστριακές δυνάμεις, που θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη του Ναπολέοντα, μεταφέρει τους αναγνώστες στις προετοιμασίες για τη μάχη, στην ίδια τη σύγκρουση και ολοκληρώνεται με ένα σχέδιο μάχης που συντάχθηκε από τον πιστό βοηθό του, τον στρατηγό Henri-Gatien Bertrand.

Το χειρόγραφο των 74 σελίδων, υπαγορευμένο στον Bertrand, περιέχει αρκετές διορθώσεις από τον εξόριστο αυτοκράτορα, ο οποίος έσβησε λέξεις και πρόσθεσε παρατηρήσεις στο περιθώριο του χειρόγραφου, με μικροσκοπικά γράμματα.

Ο Ναπολέων δεν αναφέρεται στον εαυτό του στο πρώτο πρόσωπο, αλλά προλογίζει τις παρατηρήσεις του με το «λέει ο αυτοκράτορας».

Η πώληση έρχεται στις αρχές ενός έτους, που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Jean-Emmanuel Raux, ιδιοκτήτης γκαλερί και συλλέκτης γαλλικών αυτοκρατορικών αναμνηστικών, βρήκε το χειρόγραφο σε έναν όγκο εγγράφων, που ανήκαν στους κληρονόμους του Bertrand.

«Είναι το πιο υπέροχο έγγραφο για τη γαλλική ιστορία που θα μπορούσατε να βρείτε σε μια ιδιωτική συλλογή», είπε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!