Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Αρχαίο γλυπτό των Σουμέριων επιστρέφει στο Ιράκ μετά από εντοπισμό του σε πλειστηριασμό στη Βρετανιά
[Lifo]: Αρχαίο γλυπτό των Σουμέριων επιστρέφει στο Ιράκ μετά από εντοπισμό του σε πλειστηριασμό στη Βρετανιά

[Lifo]: Αρχαίο γλυπτό των Σουμέριων επιστρέφει στο Ιράκ μετά από εντοπισμό του σε πλειστηριασμό στη Βρετανιά

Η πλάκα από ναό των Σουμερίων, που χρονολογείται από το 2400 π.Χ., επαναπατρίζεται με τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου

Ένα αρχαίο γλυπτό πρόκειται να επιστραφεί στο Ιράκ καθώς απομακρύνθηκε λαθραία εκτός της χώρας και διατέθηκε προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλάκα από ναό των Σουμερίων, που χρονολογείται από το 2400 π.Χ., επαναπατρίζεται με τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο για πρώτη φορά ενημέρωσε την αστυνομία αφού διαπίστωσε την προγραμματισμένη πώλησή του το 2019.

«Έχουμε συνηθίσει να συναντάμε ταμπλέτες, κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα, σφραγίδες και ειδώλια στην αγορά τέχνης ή σε κατασχέσεις, αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό να βλέπουμε κάτι τέτοιας ποιότητας», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian, ο Δρ. St John Simpson, ανώτερος επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου. Πιστεύεται ότι η πλάκα λεηλατήθηκε από την καρδιά της Σουμερίας, στο σύγχρονο νότιο Ιράκ. «Υπάρχουν μόνο περίπου 50 τέτοια αντικείμενα από αυτά που είναι γνωστά από την αρχαία Μεσοποταμία. Έτσι τοποθετείται αμέσως στην κλίμακα υψηλής σπανιότητας. Μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό το αντικείμενο προέρχεται από την καρδιά της Σουμερίας. Αυτός είναι ο τομέας που λεηλατήθηκε πολύ άσχημα μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και του 2003», πρόσθεσε ο Simpson.

Η πλάκα προσφέρθηκε προς πώληση τον Μάιο του 2019 από την TimeLine Auctions, έναν διαδικτυακό πλειστηριασμό, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «δυτική ασιατική ταμπλέτα από τον πολιτισμό των Ακκάδων» που προήλθε από μια ιδιωτική συλλογή που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!