Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Απόφαση ορόσημο στο Πακιστάν: Επαρχία απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού
[Lifo]: Απόφαση ορόσημο στο Πακιστάν: Επαρχία απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού

[Lifo]: Απόφαση ορόσημο στο Πακιστάν: Επαρχία απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης απαγόρευσε αυτή την «εξευτελιστική» εξέταση

Περιφερειακό δικαστήριο στο Πακιστάν απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας σε θύματα βιασμού, μία απόφαση που θεωρείται ορόσημο στη χώρα και την καλωσόρισαν οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εν λόγω απόφαση, που έχει ισχύ στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν, βάζει τέλος στη σωματική εξέταση με το χέρι που γίνεται σε θύματα βιασμού. Η δικαστής Αγιέσα Μάλικ, του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λαχόρης, χαρακτήρισε «εξευτελιστική» αυτή την εξέταση και τόνισε ότι δεν έχει καμία εγκληματολογική αξία.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει ακτιβιστές. Αν και η απόφαση αφορά την Πουντζάμπ, μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες προσφυγές, σε άλλες επαρχίες του Πακιστάν. Το λεγόμενο τεστ παρθενίας είναι μία εξέταση με τα δάχτυλα, στον κόλπο της γυναίκας, προκειμένου να εξεταστεί η χαλαρότητά του και αν υπάρχει υμένας. Θεωρητικά, αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα είναι σεξουαλικά δραστήρια και σε τι βαθμό.

Όμως, η εξέταση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δυσφημιστούν θύματα βιασμού που κρίνεται ότι είχαν σεξουαλική εμπειρία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτή την εξέταση, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιστημονική αξία και πως αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην απόφασή της, η δικαστής Μάλικ τόνισε ότι η εξέταση είναι «εξαιρετικά αδιάκριτη» όπως και ότι δεν υπάρχει «καμία επιστημονική ή ιατρική απαίτηση» για αυτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!