Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης
[Lifo]: Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

[Lifo]: Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Επέστρεψε στη Γερμανία, θα ανακριθεί από την αστυνομία

Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν έναν 95χρονο που έχει παραδεχθεί ότι εργαζόταν ως φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης .

Η υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) ανακοίνωσε ότι ο Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ εστάλη πίσω στη Γερμανία, επειδή είχε διατελέσει φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν, κοντά στο Αμβούργο, το 1945.

Δικαστήριο στο Μέμφις διέταξε την απέλαση του Μπέργκερ τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου ελήφθη γιατί οι εισαγγελείς στην πόλη Τσέλε της Γερμανίας άνοιξαν έρευνα για το αν εμπλεκόταν σε δολοφονίες κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως, η υπόθεση εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ICE ο Μπέργκερ υπηρέτησε στο υποστρατόπεδο όπου οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε «αποτρόπαιες» συνθήκες και εργάζονταν «έως το σημείο εξάντλησης και θανάτου».

Ο Μπέργκερ έχει παραδεχθεί ότι υπηρέτησε ως φρουρός για μερικές εβδομάδες προς τα τέλη του πολέμου, αλλά υποστήριξε ότι δεν είδε κακοποιήσεις ή δολοφονίες. Παραδέχθηκε ότι φρουρούσε φυλακισμένους, προκειμένου να μην αποδράσουν ενώ δούλευαν ακατάπαυστα.

Στα τέλη του Μαρτίου του 1945, καθώς προέλαυναν οι βρετανικές και καναδικές δυνάμεις, οι Ναζί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν. Το αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Μπέργκερ βοήθησε στη φρούρηση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια διαδικασία που έγινε με απάνθρωπες συνθήκες και κόστισε περίπου 70 ανθρώπινες ζωές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!