Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στα Penguin Classics – Ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας
[Lifo]: Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στα Penguin Classics – Ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας

[Lifo]: Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στα Penguin Classics – Ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας

Η κλασική φιλόλογος Johanna Hanink από τις ΗΠΑ, ανέλαβε να μεταφράσει για την περίφημη σειρά, τον «Αρχαιολόγο»

Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Ανδρέας Καρκαβίτσας , ένας από τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας (μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Γεώργιο Βιζυηνό), θα μεταφραστεί στα αγγλικά για την σειρά Penguin Classics.

Η κλασική φιλόλογος Johanna Hanink από τις ΗΠΑ, ανέλαβε να μεταφράσει τον «Αρχαιολόγο». «Ήταν μεγάλη πρόκληση να μεταδώσω στον αγγλόφωνο κόσμο το ύφος που χρησιμοποίησε ο Καρκαβίτσας», λέει σε συνέντευξή της στην Λαμπρινή Κουζέλη για την εφημερίδα «Βήμα».

Ο Καρκαβίτσας γίνεται έτσι ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας, έργο του οποίου εισάγεται στην σειρά Penguin Classics. «Πολλοί έπαθαν πλάκα που δεν είναι ο Σεφέρης ή ο Παπαδιαμάντης ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας στα Penguin Classics, αλλά ο Καρκαβίτσας», προσθέτει η Hanink.

Το συγκεκριμένο βιβλίο της είχε προτείνει η διευθύντρια του προγράμματος νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μπράουν, Έλσα Αμανατίδου. «Ήξερα αμέσως ότι ήθελα να το μεταφράσω. Είναι τόσο γοητευτικά γραμμένο αυτό το βιβλίο, σαν παραμύθι».

Όταν η υπεύθυνη των Penguin Classics, Έλντα Ρότορ την πλησίασε για να αναλάβει μερικές νέες μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, η Hanik πρότεινε στην Ρότορ και τον «Αρχαιολόγο». Κατά την ίδια, το βιβλίο του 1903 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πρόσληψη της αρχαιότητας, και το πως σύγχρονα κράτη «φτιάχνουν την ταυτότητά τους (.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!