Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί
[Lifo]: Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί

[Lifo]: Αγία Σοφία: Στις 2 Ιουλίου το τουρκικό ΣτΕ επανεξετάζει αν θα ανοίξει ως τζαμί

Παρά την απόφαση του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας

Στις 2 Ιουλίου αναμένεται να συνέλθει το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας για να λάβει την απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Αν και με προεδρικό διάταγμα ήδη από το 1932 η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο, και παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018, το ζήτημα αν θα ξαναγίνει τζαμί, είχε κλείσει οριστικά και δια της νομικής οδού, το θέμα ανοίγει εκ νέου.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, η εφημερίδα «Hurriet» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να εξεταστεί από κάθε άποψη το ζήτημα ώστε η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Την απόφαση θα εξετάσει στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, κατώτερο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που είχε λάβει την απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2018, επαναφέροντας το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σύνδεσμος Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος».

Η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της (σε μουσείο το 1934) αναφέρει ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση.

Ωστόσο, δεν αποτελεί δεσμευτική γνωμοδότηση για το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτό και το 10ο τμήμα, που ασχολείται με την υπόθεση, αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεξέταση του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!