Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: UBS: Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα και τον κόσμο
[Κέρδος]: UBS: Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα και τον κόσμο

[Κέρδος]: UBS: Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα και τον κόσμο

Πιο αισιόδοξη από άλλους μεγάλους οίκους, αλλά και από την Κομισιόν, εμφανίζεται για την ελληνική οικονομία η UBS. Παρά την μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό με το έδαφος να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι πλήρως) την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα η ελβετική τράπεζα βλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 6% το 2020 και ρυθμούς ανάπτυξη 5,1% το 2021. Υπό τις συνθήκες αυτές, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΠΕ (με επιπλέον 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις), εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα «φουσκώσει» στο 7% του ΑΕΠ το 2020 οδηγώντας το δημόσιο χρέος στο 194%.

Η UBS επισημαίνει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, λαμβάνοντας έτσι σημαντική στήριξη, με τις αποδόσεις τους να διατηρούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Κομισιόν η UBS δεν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί φέτος το ισχυρότερο πλήγμα στη ζώνη του ευρώ. Προβλέπει ότι η Ισπανία θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,9% για να ανακάμψει 4,7% την επόμενη χρονιά, ενώ αναμένει ακόμη βαθύτερη ύφεση, της τάξης του 7,7%, στην Ιταλία με ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% το 2021.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!