Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Πώς χτύπησε η πανδημία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
[Κέρδος]: Πώς χτύπησε η πανδημία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

[Κέρδος]: Πώς χτύπησε η πανδημία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Νέες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στις οποίες επισημαίνεται ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα έχουν αυξηθεί έναντι προηγούμενων αναλύσεων, καταθέτει η Κομισιόν σε έκθεσή της.

Στο «Debt Sustainability Monitor» που εξέδωσε πάντως επιλέγονται καθησυχαστικοί τόνοι. Όπως επισημαίνεται, παρά την βραχυπρόθεσμη έκρηξη το βασικό σενάριο δείχνει επιστροφή σε πτωτική πορεία για τον λόγο χρέος/ΑΕΠ. Η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση αυτού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 180,5% το 2019 στο 207% το 2020. Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμα και η οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει από φέτος, οπότε θα αρχίσει να βελτιώνεται και το παραπάνω ποσοστό.

Παρ’ όλα αυτά το χρέος της χώρας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, άνω του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2040, γεγονός που μεταφράζεται σε βραχυπρόθεσμη και μέση επιδείνωση έναντι της προηγούμενης ανάλυσης, οπότε υπολογίζονταν ότι τότε θα είχε περιοριστεί στο 100%. Αντίθετα, το 2060 η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι το χρέος θα έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που αναμένονταν να φτάσει και στην ανάλυση που έκανε το 2019, εξαιτίας των ευνοϊκών χρηματοδοτικών όρων.

Σε ότι αφορά τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) υπολογίζεται ότι θα κινούνται άνω του 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν περιοριστούν στο 13% περί το 2060.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!