Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Οι οκτώ μεγάλες αλλαγές στα δημόσια έργα
[Κέρδος]: Οι οκτώ μεγάλες αλλαγές στα δημόσια έργα

[Κέρδος]: Οι οκτώ μεγάλες αλλαγές στα δημόσια έργα

Τις αλλαγές που σχεδιάζει στο νόμο 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις παρουσιάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο, όπως υποστηρίζει, «να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να γίνονται τα έργα στην ώρα τους».

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται η μετατόπιση της ευθύνης των μελετών στον ανάδοχο, η εφαρμογή των διατάξεων για τις μεγάλες επενδύσεις σε κρίσιμα έργα για ταχύτερη δημοπράτηση, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων, καθώς και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας διαιτητικής επίλυσης κάθε διαφοράς για έργα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο τονίζουν πως σήμερα υπάρχει «ένα δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, έχει αποδειχτεί στην πράξη κατά το παρελθόν ότι έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα λόγω γραφειοκρατίας αλλά και τελικά να υπάρχει λιγότερη διαφάνεια, λόγω ακριβώς των πολύπλοκων διαδικασιών, που υποτίθεται θα την εξασφάλιζαν».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με την τροποποίηση του Ν. 4412/16:

1. Ενίσχυση του συστήματος μελέτη – κατασκευή, ώστε να μπορεί να εκκινεί η διαδικασία δημοπράτησης των έργων αμεσότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα, παράλληλα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την ανακήρυξη αναδόχου, υπό τον όρο οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι να μη μεταβάλλουν ουσιωδώς το αντικείμενο του έργου. Βασική αρχή του συγκεκριμένου τρόπου ανάθεσης αποτελεί η μετατόπιση της ευθύνης των μελετών στον Ανάδοχο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!