Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Morgan Stanley: Μικρή η βλάβη της πανδημίας για την ελληνική οικονομία
[Κέρδος]: Morgan Stanley: Μικρή η βλάβη της πανδημίας για την ελληνική οικονομία

[Κέρδος]: Morgan Stanley: Μικρή η βλάβη της πανδημίας για την ελληνική οικονομία

Οι υφέσεις δημιουργούν μακροπρόθεσμα σημάδια και «ουλές» (scars) στις οικονομίες αλλά για τη χώρα μας τα αρνητικά σημάδια θα αφήσει η κρίση του κορωνοϊού θα είναι ελαφρώς πιο ήπια από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, εξαιτίας και του αρχικού σημείου εκκίνησης της εγχώριας οικονομίας, εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Όπως εξηγεί ο επενδυτικός οίκος, τα σημάδια που άφησε πίσω της η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που ακολούθησε, υπήρξαν ορατά σημάδια σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά για την Ελλάδα αυτά τα σημάδια ήταν πολύ χειρότερα.

Ειδικά για την πανδημία όμως, η μόνιμη ζημιά που θα αφήσει πίσω της η κρίση θα είναι μικρότερη και η Ελλάδα μπορεί να έχει το προνόμιο να χάσει τα λιγότερα αυτή τη φορά. Μετά την ύφεση, οι οικονομίες συνήθως δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στο προγενέστερο αναπτυξιακό μονοπάτι που βρίσκονταν και οι λόγοι εδράζουν στο σοκ της ύφεσης στην απασχόληση, στη συσσώρευση κεφαλαίου και την τεχνολογική πρόοδο.

Η Morgan Stanley προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει την επίδραση της πανδημίας στηριζόμενη στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Βάσει των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2024 για την Ευρωζώνη, η απώλεια στο ΑΕΑΠ προβλέπεται στο 3,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Η επίδραση για την Ελληνική οικονομία θα είναι της τάξεως του 1,5% μόλις ενώ αν και η «ουλή» που θα αφήσει η πανδημία θα είναι μικρότερη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στο αντίστοιχο διάστημα.

Αυτή τη φορά, οι χώρες της περιφέρειας θα βρουν στήριγμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Πορτογαλία να υποστούν μικρότερη μόνιμη ζημιά σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι «ουλές» που θα αφήσει η πανδημία σε ορίζοντα 5ετίας θα είναι 2,2% για την Πορτογαλία, 2,3% για τη Γερμανία, 3,5% για το Βέλγιο, 4,2% για την Ιταλία, 4,1% για τη Γαλλία και 4,7% για την Ισπανία.

Αυτή τη φορά, οι χώρες της περιφέρειας θα βοηθηθούν επίσης από τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!