Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Λύση… Amazon για τα κόκκινα δάνεια προωθεί η ΕΚΤ
[Κέρδος]: Λύση… Amazon για τα κόκκινα δάνεια προωθεί η ΕΚΤ

[Κέρδος]: Λύση… Amazon για τα κόκκινα δάνεια προωθεί η ΕΚΤ

H Eυρώπη ετοιμάζει μια ιστεσελίδα τύπου Amazon για την πώληση κόκκινων δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία και να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών.

Το εγχείρημα, το οποίο έχουν αναλάβει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 19 χώρες της ευρωζώνης. Tαυτόχρονα, θέλει να αποτρέψει την αγορά τους από μεγάλα αμερικανικά funds σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Η ιδέα είναι να ανοίξουμε την αγορά σε αγοραστές μικρότερων χαρτοφυλακίων, με μια πλατφόρμα τύπου Amazon ή Ebay, όπου μπορεί κανείς να κάνει browse. Αυτό μπορεί να κάνει την αγορά να κινείται» δήλωσε στο Reuters ο Έντουαρντ Ο’Μπράιαν της ΕΚΤ που συμμετέχει στο εγχείρημα.

«Στην αγορά των κόκκινων δανείων κυριαρχούν κάποιοι λίγοι μεγάλοι αγοραστές. Κατά κανόνα, οι εταιρείες αυτές μπορεί να αγοράσουν ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη έκπτωση» πρόσθεσε.

Μεγάλα funds αγόρασαν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ στον απόηγχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, αποκτώντας κάποια στοιχεία ενεργητικού που η αξία τους αυξήθηκε έκτοκτε σημαντικά.

To εγχείρημα της ΕΚΤ, το οποίο ακόμα δεν έχει λάβει τελική έγκριση και θα συζητηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους την Παρασκευή, ακολουθεί το πρότυπο της ιταλικής ιστοσελίδας BlinkS η οποία συνδέει αγοραστές και πωλητές δανείων.

Μελέτη της Deloitte ανακάλυψε ότι από τα δάνεια 450 δισεκατομμυρίων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη από το 2014 ως το 2019, περίπου τα μισά αγοράστηκαν από τη Cerberus, τη Blackstone, τη Lone Star και τη Goldman Sachs.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!