Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η παραβατικότητα στην εργασία
[Κέρδος]: ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η παραβατικότητα στην εργασία

[Κέρδος]: ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η παραβατικότητα στην εργασία

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο: “Η παραβατικότητα στην εργασία: Η περίπτωση του επισιτισμού-τουρισμού”. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων μελετών που εκπονούνται από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και αφορούν κλάδους μαζικής απασχόλησης και δυναμικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Η σχετική έρευνα πανελλαδικής εμβέλειας διενεργήθηκε σε περισσότερους από 500 εργαζομένους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού την περίοδο Δεκέμβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019, και αφορούσε την εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της διετίας 2017-2018, αναφέρει ανακοίνωση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.

Η έμφαση δίνεται στις ποσοτικές και στατιστικές εκφάνσεις της παραβίασης της εργατικής και κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και ευρύτερα στην ελληνική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την μελέτη αναδεικνύεται ότι η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνοδεύεται αυτόματα από την αποκατάσταση των συνεπειών της κρίσης στο εισόδημα, στις εργασιακές συνθήκες και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντιθέτως, διαπιστώνεται ότι, εκτός από επίμονα κρούσματα παράνομης απασχόλησης, όπως κυρίως της (πλήρως) αδήλωτης εργασίας, εξακολουθούν σε μεγάλη έκταση να εφαρμόζονται ή να επινοούνται νέες εκδοχές μη συμμόρφωσης στην απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων της κοινωνικής και εργασιακής νομοθεσίας.

Στην περίπτωση συγκεκριμένα της υποδηλωμένης εργασίας σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους (ανεξαρτήτως από το εάν εργάζονται με όρους πλήρους ή μερικής απασχόλησης) απασχολούνται συχνά καθ’ υπέρβαση του δηλωμένου χρόνου εργασίας, χωρίς οι επιπλέον ημέρες ή/και ώρες εργασίας να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Παράλληλα, 1 στους 3 εργαζομένους του συνολικού δείγματος επισημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, εργάζεται εξαρχής με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, η οποία δηλώνεται εικονικά ως μερική ή εκ περιτροπής εργασία (τα μερίδια σε αυτές τις υποπεριπτώσεις είναι 82% και 18% αντίστοιχα).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!