Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Υφεση 9% φέτος βλέπει για την Ελλάδα η S&P
[Κέρδος]: Υφεση 9% φέτος βλέπει για την Ελλάδα η S&P

[Κέρδος]: Υφεση 9% φέτος βλέπει για την Ελλάδα η S&P

Την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β και το σταθερό outlook επιβεβαίωσε για την Ελλάδα ο οίκος Standard and Poor’s.

Οπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 9% το 2020, λόγω της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, προτού ανακάμψει το 2021. Ο οίκος, στο βασικό του σενάριο, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη 6,8% το 2021, 5,5% το 2022 και 3,9% το 2023.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια, εν όψει των επιπλοκών της πανδημίας στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, κάτι που υποστηρίζει το ελληνικό αξιόχρεο.

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Η S&P τονίζει ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, αν η ανάκαμψη είναι σημαντικά κατώτερη των εκτιμήσεων, περιορίζοντας το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” και οδηγώντας σε απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις στον προϋπολογισμό.

Στον αντίποδα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό rating αν η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία μετριαστεί και αναστραφεί η συνδεδεμένη τάση επιδείνωσης των στοιχείων του προϋπολογισμού. Καταλύτης αναβάθμισης είναι επίσης η συνεχιζόμενη εφαρμογή οικονομικών πολιτικών για να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες δομικές προκλήσεις για την οικονομία. Σε αυτό το σενάριο, η έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωνόταν σημαντικά.

Η ελληνική οικονομία

Σε σχέση με την πανδημία, ο οίκος υποθέτει ότι θα υπάρχει ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία ως τα μέσα του 2021.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!