Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία
[Κέρδος]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

[Κέρδος]: Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

H Fitch Ratings μιλά για «déjà vu» στο θέμα μείωσης του χρέους, όπου το μέλλον θα μοιάζει περισσότερο με το παρελθόν.

Η μείωση του δημόσιου χρέους θα απαιτήσει τελικά δημοσιονομικές προσαρμογές για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πρωτογενών ισοζυγίων, επισημαίνει ο οίκος. Από τα διαγράμματα της Fitch Ratings προκύπτει ότι το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι βαρύ σε όρους αύξησης του δείκτη χρέους και ελλειμμάτων.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα θα παραμείνουν υψηλά και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο και της επέκτασης των υποστηρικτικών μέτρων. Το 2022 ωστόσο θα επιτευχθεί μείωσή τους μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης, με τις εκτιμήσεις της Fitch να κάνουν λόγο για μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022 στην ευρωζώνη, στο 5,2% του ΑΕΠ από 7,3% φέτος.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Fitch Ratings, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρεθούν σε χειρότερη θέση δημοσιονομικά το 2022 σε σχέση με το 2019 και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας. Συνεπώς, μετά το 2022, μπορεί να χρειαστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην πτωτική πορεία του χρέους. Η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2022 μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά δύσκολη, αφού οι εκλογές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική ενδέχεται να μειώσει τη διάθεση για διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα.

H Fitch εξηγεί ότι οι αλλαγές στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα προέλθουν από την πορεία του δημόσιου χρέους αλλά και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!