Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Ευ.Τσακαλώτος: Επικίνδυνο κοκτέιλ ύφεσης και αποπληθωρισμού
[Κέρδος]: Ευ.Τσακαλώτος: Επικίνδυνο κοκτέιλ ύφεσης και αποπληθωρισμού

[Κέρδος]: Ευ.Τσακαλώτος: Επικίνδυνο κοκτέιλ ύφεσης και αποπληθωρισμού

Κώδωνα κινδύνου από τον συνδυασμό των δύο αρνητικών οικονομικών στοιχείων, ύφεσης και αποπληθωρισμού, κρούει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας την κυβέρνηση… να αγχωθεί και να πάρει μέτρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τον κίνδυνο πτώσης της κατανάλωσης και αναβολής επενδυτικών σχεδίων, παραπέμποντας στην αρνητική εμπειρία της μνημονιακής κρίσης.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

“Τις τελευταίες μέρες οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου επιδεικνύουν μια χαλαρότητα σχετικά με την ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο: «Είναι κοντά στο μ.ο. της Ευρώπης», «Είναι εντός του σχεδιασμού για το σύνολο της ύφεσης του έτους», κλπ.

Δεν θα ήθελα να τους αγχώσω υπερβολικά ενόψει και του σαββατοκύριακου, αλλά ίσως θα έπρεπε να αγχωθούν για το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ αποπληθωρισμού στο -2,3%, όπως αυτό προκύπτει από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Και παρότι είναι γεγονός ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο.

Ο αποπληθωρισμός δημιουργεί έναν «φαύλο κύκλο» υπό-ανάπτυξης και δημοσιονομικών προβλημάτων ειδικά όταν εμφανίζεται σε μια χώρα με υψηλό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) και μεγάλο ύψος κόκκινων δανείων όπως η Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα χρέη είναι ονομαστικά, άρα όταν έχουμε αποπληθωρισμό δηλαδή μείωση του επιπέδου τιμών, το πραγματικό χρέος αυξάνεται.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι που έχουν χρέη – συνήθως οι πιο αδύναμοι – είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο και αυτοί που χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για κατανάλωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!