Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Ερχονται αλλαγές σε κατάρτιση και επιδότηση ανεργίας
[Κέρδος]: Ερχονται αλλαγές σε κατάρτιση και επιδότηση ανεργίας

[Κέρδος]: Ερχονται αλλαγές σε κατάρτιση και επιδότηση ανεργίας

Μέσα από την αναμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ, αλλά και μιας ευρύτερης παρέμβασης στην επιδοματική πολιτική περνά ο δρόμος προς την επόμενη μέρα, τη νέα κανονικότητα στην εγχώρια αγορά εργασίας και ευρύτερη την ελληνική οικονομία.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επίδομα ανεργίας σε συνδυασμό με σημαντικές παρεμβάσεις στο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης.

Παρουσιάζοντας την ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα προκληθούν.

Ο υπουργός Εργασίας, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο ως προς το επίδομα ανεργίας, όσο και ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΟΑΕΔ θα αναβαθμιστεί ως προς την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση των κονδυλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας, ήδη έχει ενεργοποιηθεί ομάδα κρούσης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, που θα σχεδιάσει την ομαλή μετάβαση στη νέα κανονικότητα, με δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του υπουργείου είναι το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο ΟΑΕΔ μπορεί να έχει πιο βασικό ρόλο στις πολιτικές της απασχόλησης και της κατάρτισης, κάτι που θα αποτυπωθεί στο σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι σωστό να διατίθενται κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για πολιτικές που θα μπορούσαν να αφορούν τον ΟΑΕΔ – εννοώντας το σημερινό ΕΣΠΑ – και από αυτά ο Οργανισμός να διαχειρίζεται λιγότερα και από 150 εκατομμύρια.

«Στόχος δεν είναι ο ΟΑΕΔ να υποκαταστήσει τα ΚΕΚ, αλλά να έχει ρόλο σημείου αναφοράς – ρόλο ρυθμιστή», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την κατάρτιση, ώστε «να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!