Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΕΛΣΤΑΤ: Οι επιπτώσεις της πανδημιας στην αγορά εργασίας
[Κέρδος]: ΕΛΣΤΑΤ: Οι επιπτώσεις  της πανδημιας στην αγορά εργασίας

[Κέρδος]: ΕΛΣΤΑΤ: Οι επιπτώσεις της πανδημιας στην αγορά εργασίας

Οι επιπτώσεις της πανδημιας στην αγορά εργασίας έγιναν ορατά ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά η πανδημία έφτασε στη χώρα μας στην 11η εβδομάδα του. Η ΕΛΣΤΑΤ στην τριμηνιαία έρευνά της για το εργατικό δυναμικό παρουσιάζει αναλυτικά τις επιπτώσεις.

Τα μέτρα που ελήφθησαν, οδηγώντας στο κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων και περιορίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι κύριες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας ήταν οι ακόλουθες:
*Αύξηση των απουσιών από την εργασία
*Μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο
*Αύξηση της εργασίας από το σπίτι
*Αύξηση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού, καθώς αρκετά άτομα που δεν εργάζονταν και αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επηρέασαν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Όσον αφορά στις απουσίες από την εργασία και στη μείωση στις ώρες εργασίας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτοί των υπηρεσιών (εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες), ενώ λιγότερο επηρεάστηκε ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Τέλος, η επίπτωση στις ώρες εργασίας είναι περισσότερο εμφανής στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών, επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!