Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΕΚΤ: Πιέσεις να τερματιστεί άμεσα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
[Κέρδος]: ΕΚΤ: Πιέσεις να τερματιστεί άμεσα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

[Κέρδος]: ΕΚΤ: Πιέσεις να τερματιστεί άμεσα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο για την πορεία του πληθωρισμού και κυρίως για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) το οποίο ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα.

Έτσι, την ίδια ώρα που δημοσιεύματα θέλουν την ΕΚΤ να ετοιμάζει ένα «διάδοχο πρόγραμμα του ΡΕΡΡ» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ δείχνουν ότι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν ακόμη και για τον άμεσο τερματισμό του προγράμματος πανδημίας.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος – το οποίο είναι το μόνο στο οποίο μετέχουν τα ελληνικά ομόλογα – η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικούς τίτλους αξίας 32 δισ. ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο περίπου 35% του διαπραγματεύσιμου δημόσιου χρέους της Ελλάδος. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς των ομολόγων. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πρότειναν να υπάρξει πιο γενναία μείωση των αγορών από την ΕΚΤ, ενώ οι πιο «ακραίοι» υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τερματιστεί «εδώ και τώρα», χωρίς μάλιστα να προκριθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην αγορά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!