Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: EKT: Ιστορικός συμβιβασμός, νέος στόχος για πληθωρισμό στο 2%
[Κέρδος]: EKT: Ιστορικός συμβιβασμός, νέος στόχος για πληθωρισμό στο 2%

[Κέρδος]: EKT: Ιστορικός συμβιβασμός, νέος στόχος για πληθωρισμό στο 2%

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να αυξήσουν τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και να αφήσουν περιθώριο να το ξεπερνούν όταν χρειάζεται, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής. Η συμφωνία προέκυψε σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ σε σχεδόν 20 χρόνια.

Η ανανεωμένη στρατηγική θα μπορούσε να δώσει στους αξιωματούχους την δικαιολογία για τη διατήρηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς προσπαθούν να αντιστρέψουν χρόνια πληθωρισμού χαμηλότερου του στόχου, που έχουν επιβαρύνει την οικονομική δυναμική της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η νέα στρατηγική θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των δράσεων της κεντρικής τράπεζας καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν μετά το καλοκαίρι πώς να γίνει η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα έχει ομιλία η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!