Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση
[Κέρδος]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση

[Κέρδος]: «Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση

Νέο γύρο παροχών με τον προϋπολογισμό του 2022, στον βαθμό όπου μεσολαβήσει και νέα ανοδική αναθεώρηση του φετινού ΑΕΠ -όπως αναμένεται- σχεδιάζει η κυβέρνηση, προσθέτοντας στο αφήγημα των θετικών ειδήσεων των επόμενων μηνών και πρόωρες αποπληρωμές διμερών ευρωπαϊκών δανείων και ΔΝΤ συνολικού ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες νύξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη γίνει, αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά ο ESM θα είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για να τεθεί το σχέδιο σε πρακτική εφαρμογή. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, έως το τέλος του έτους, θα μπορούσαν να έχουν αποπληρωθεί πρόωρα διμερή δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όταν τα χορηγούσαν με βαριά καρδιά στην Ελλάδα το 2010, θεωρούσαν πως δεν θα τα ξαναδούν.

Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ για την Ελλάδα, με τη χώρα να μη χρωστά πλέον ούτε ένα ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο παρελθόν πάντως ορισμένες χώρες, με τη Γερμανία να σέρνει τον χορό, είχαν τονίσει την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει μια διακριτική παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, με τη συντήρηση έστω και ενός μικρού τμήματος οφειλών…

Ψηλότερα η ανάπτυξη
Με διαδοχικές τους δηλώσεις χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησαν να εννοηθεί, αφενός, ότι μια νέα αναθεώρηση του στόχου για τον ρυθμό ανάπτυξης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφετέρου, ότι το μεγαλύτερο -αλλά όχι το σύνολο- της οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτους έχει ήδη αποκαλυφθεί μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η αναθεώρηση του στόχου για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% χαρακτηρίζεται «συντηρητική» αλλά «δεμένη», ενώ πέριξ των Βρυξελλών αναλυτές δεν αποκλείουν υπέρβαση ακόμα και του 7% στο σύνολο του έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!