Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Από τον Opec στον Opec+, νίκες και ήττες ενός καρτέλ
[Κέρδος]: Από τον Opec στον Opec+, νίκες και ήττες ενός καρτέλ

[Κέρδος]: Από τον Opec στον Opec+, νίκες και ήττες ενός καρτέλ

Το πετρέλαιο εξασφάλισε αμύθητα κέρδη σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Στα καλά χρόνια. Τώρα η τιμή του μαύρου χρυσού έχει πέσει. Δεν αποτελεί πλέον μοχλό πίεσης όπως παλαιότερα. Πτυχές μιας ιστορίας 60 χρόνων.

«Ιδρύσαμε ένα πολύ αποκλειστικό κλάμπ». Με υπερηφάνεια ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Πέρεζ Αλφόνσο εξήγγειλε μια συμφωνία στη Βαγδάτη, τέτοιες ημέρες πριν από 60 χρόνια. Το Ιράκ, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα είχαν βαρεθεί πια να εξαρτώνται από τις δυτικές πολυεθνικές πετρελαίου στη διαχείριση των εισπράξεων από την πώληση μαύρου χρυσού.

Οι δυτικοί κολοσσοί είχαν το πρόσταγμα στην εξόρυξη πετρελαίου, οι χώρες από όπου γίνονταν οι εξορύξεις έπαιρναν ένα μικρό μόνο τμήμα των εσόδων. Μέσα σε αυτό το κλίμα «γεννήθηκε» ο OPEC το 1960. Ήταν μια κίνηση απελευθέρωσης και η απαρχή μιας ιστορίας που γράφτηκε από συναρπαστικές στιγμές δύναμης και αδυναμίας ενός πετρελαϊκού καρτέλ.
«Παραμένει καύσιμο της παγκοσμιοποίησης»

Σήμερα ο Opec μαζί με τους νέους εταίρους του στο πλαίσιο του Opec+ ελέγχει πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξορύξεων. Η συμμαχία λειτουργεί αλλά απειλείται όχι μόνο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

«Όσο περισσότερο παραμένει χαμηλή η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τη συνοχή αυτής της συμμαχίας» διαπιστώνει ο Κάρστεν Φριτς από την Commerzbank.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!