Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Αναδρομικά συνταξιούχων: Απαλλαγή από πρόστιμα – Πλαφόν 20% στις προσαυξήσεις
[Κέρδος]: Αναδρομικά συνταξιούχων: Απαλλαγή από πρόστιμα – Πλαφόν 20% στις προσαυξήσεις

[Κέρδος]: Αναδρομικά συνταξιούχων: Απαλλαγή από πρόστιμα – Πλαφόν 20% στις προσαυξήσεις

Απαλλάσσονται από πρόστιμα ενώ μπαίνει πλαφόν 20% στις προσαυξήσεις των αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι το διάστημα 2015-2018 και τα οποία πρέπει να δηλώσουν μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων επιμερίζοντάς τα στα έτη που αναλογούν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για εκκαθαριστικά που εκδίδονται από 1-1-2020 και αφορούν σε αναδρομικά ποσά συντάξεων των ετών 2014 έως και 2017, τα οποία ανάγονται σε έτος άλλο από εκείνο στο οποίο εισπράχθηκαν και καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1.1.2015 έως και 31.12.2018,

- δεν εφαρμόζεται το πρόστιμο των 100 ευρώ
- οι τόκοι δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.
Η ρύθμιση καταλαμβάνει το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης για όλες τις συντάξεις, ανεξαρτήτως αν είναι κύριες ή επικουρικές ή άλλης μορφής.

Για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των παραπάνω αναδρομικών ποσών, θα πρέπει μαζί με τη φορολογική δήλωση να υποβάλουν αίτηση για να γλιτώσουν το πρόστιμο και να περιορίσουν τους τόκους στο 20% του κύριου φόρου. Η αίτηση συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης κατανέμονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα η ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!