Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων
[Η Καθημερινή]: Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων

[Η Καθημερινή]: Σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων

Ξεκίνησε σαν πείραμα πριν από δύο χρόνια. Στόχος ήταν να δοθεί (κυρίως) στους αλιείς η δυνατότητα να απορρίπτουν δίχτυα και άλλα εργαλεία τους με ορθό τρόπο και όχι στα κοινά σκουπίδια ή στη θάλασσα. Η ιδέα της οργάνωσης Aegean Rebreath βραβεύτηκε ανάμεσα σε 475 προτάσεις από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Advocate Europe και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, έχει πάρει σάρκα και οστά με τη δημιουργία δικτύου σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε πέντε νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού και, από φέτος, σε ένα του Ιονίου. Περαιτέρω, όπως αποδείχθηκε, οι σταθμοί ενεργοποίησαν ανακλαστικά σε τοπικό επίπεδο γενικότερα για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ο πρώτος σταθμός στην Αντίπαρο (με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund) λειτούργησε το 2019», λέει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Σήμερα έχουν δημιουργηθεί ακόμα δύο σταθμοί στην Πάρο, από ένας σε Σύρο, Τήνο και Πόρο και πλέον ο πρώτος στο Ιόνιο, στη Λυγιά Λευκάδας».

Οι σταθμοί είναι σχετικά απλοί. Περιλαμβάνουν έναν μεγάλο κάδο για αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια κ.λπ.) και μικρότερους για πλαστικά, γυαλί και αλουμίνιο. Τα αλιευτικά εργαλεία μεταφέρονται στην Αθήνα και παραδίδονται στο πρόγραμμα Blue Cycle για περαιτέρω επεξεργασία και έρευνα. Ενώ τα ανακυκλώσιμα στους δήμους, σε τοπικές επιχειρήσεις ή ομάδες ανακύκλωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!