Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Πώς ένα απ’ τα πλουσιότερα κράτη ξεμένει από ρευστό
[Η Καθημερινή]: Πώς ένα απ’ τα πλουσιότερα κράτη ξεμένει από ρευστό

[Η Καθημερινή]: Πώς ένα απ’ τα πλουσιότερα κράτη ξεμένει από ρευστό

Το 2016, ο -τότε- υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ, Ανάς Αλ Σαλέχ, προειδοποιούσε ότι ήρθε η ώρα για περικοπές και ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για τη μετα-πετρέλαιο εποχή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η προφητική δήλωση του Αλ Σαλέχ επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη ξεμένει σταδιακά από ρευστό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αραβικής χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, είναι η βυθιζόμενη τιμή του πετρελαίου, το οποίο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε πηγή πλούτου και… πετρελαιο-δολαρίων. Ωστόσο, η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει δραματικά. Οι διεθνείς τιμές έχουν καταρρεύσει, η ζήτηση βαίνει μειούμενη, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε την ταφόπλακα του ενεργειακού κλάδου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο νυν υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ, Μπαράκ Αλ Σετάν, εξέπεμψε «sos», διαμηνύοντας ότι τα δημόσια ταμεία θα έχουν επαρκή χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% του εισοδήματος της χώρας προέρχεται από τον ορυκτό και ενεργειακό κλάδο, ενώ το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται στον δημόσιο τομέα και σε κρατικές εταιρείες. Έτσι, μοιραία, οι μισθοί και τα επιδόματα απαρτίζουν σχεδόν το 75% των κρατικών δαπανών.

Από το 2014 ο «κατήφορος»

Έως και το 2014 -έτος ρεκόρ της εγχώριας πετρελαϊκής παραγωγής- όλα κυλούσαν ομαλά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!