Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Μείωση κερδοφορίας 10% για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο
[Η Καθημερινή]: Μείωση κερδοφορίας 10% για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο

[Η Καθημερινή]: Μείωση κερδοφορίας 10% για τις μεγάλες κινεζικές τράπεζες το α΄ εξάμηνο

Εξαιρετικά δύσκολο ήταν το πρώτο εξάμηνο για τις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στα κέρδη τους σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας υποχώρησαν τουλάχιστον 10% εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεών τους έναντι των κόκκινων δανείων.

«Από τις τράπεζες ζητήθηκε να εκτελέσουν μια “εθνική υπηρεσία”. Τους ζητήθηκε να υποστηρίξουν την οικονομία επιβαρύνοντας τη δική τους λειτουργική ισχύ», σχολίασε χαρακτηριστικά στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Τζέισον Ταν, αναλυτής της CreditSights.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τράπεζες της χώρας ήταν βασικοί σύμμαχοι του Πεκίνου στην αντιστάθμιση του οικονομικού αντικτύπου του κορωνοϊού. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να θυσιάσουν 219 δισ. δολάρια από τα φετινά τους κέρδη –μέσω μείωσης των επιτοκίων δανεισμού και αναβολής της αποπληρωμής των δανείων– ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κινεζική οικονομία πρόκειται να ενισχυθεί κατά μόλις 1%, δηλαδή στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων σαράντα ετών. Η οικονομία της Κίνας, η οποία χτυπήθηκε πρώτη από τον κορωνοϊό, έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό πως μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα δεχθούν περαιτέρω πλήγματα και ενδέχεται να μειώσουν τα μερίσματα για το 2020.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!