Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: ΗΠΑ: Φόβοι για εκτίναξη του χρέους στο 100% του ΑΕΠ
[Η Καθημερινή]: ΗΠΑ: Φόβοι για εκτίναξη του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

[Η Καθημερινή]: ΗΠΑ: Φόβοι για εκτίναξη του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

Προς εκτροχιασμό βαίνει το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσο, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει -ή και να υπερβεί- το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή την αξία της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Εφόσον, μάλιστα, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του Κογκρέσο επιβεβαιωθούν, τότε θα καταρριφθεί ένα αρνητικό ρεκόρ, το οποίο «τρέχει» από τη δεκαετία του ’40 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν για τελευταία φορά το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ (σ.σ. 106% του ΑΕΠ το 1946).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γκρουπ των χωρών με δημόσιο χρέος άνω του 100% συγκαταλέγονται διάφορα κράτη, ανάμεσα στα οποία η Ιαπωνία, η Ιταλία και φυσικά, η Ελλάδα.

Γιατί δεν ανησυχούν οι επενδυτές

Πάντως, οι επενδυτές εμφανίζονται –προς το παρόν- καθησυχαστικοί, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει χαμηλό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο αμερικανικό δημόσιο να αναχρηματοδοτεί το χρέος του.

Πέραν του χαμηλού κόστους δανεισμού, στο «οπλοστάσιο» της Ουάσιγκτον συγκαταλέγονται και τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρέχοντας περιθώριο νομισματικής ευελιξίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό έτος ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!