Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Βιταμίνη D και Covid – 19
[Iatronet]: Βιταμίνη D και Covid – 19

[Iatronet]: Βιταμίνη D και Covid – 19

Τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε ενήλικες δείχνει ότι η βιταμίνη D δεν μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στην οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, παραμένουν συγκεχυμένα και αποσπασματικά. Στοιχεία από μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα σε ομάδες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές όμως έχουν καταγράψει αμφίβολα αποτελέσματα.

Στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, τα ευρήματα από μια προκαθορισμένη ανάλυση από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή D-Health σε περισσότερους από 20 000 Αυστραλούς ενήλικες που επιλέχθηκαν από το γενικό πληθυσμό, υποδεικνύουν ότι οι μηνιαίες δόσεις βιταμίνης D δεν μείωσαν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντική επίδραση στη συνολική διάρκεια των συμπτωμάτων με βάση την ανάλυση των ημερολογιακών δεδομένων, η μείωση ήταν μικρή (0·5 ημέρες) και σχεδόν απίθανο να είναι σημαντική από κλινικής απόψεως.

Σε μία προεκτύπωση που κατατέθηκε στο MedRxiv, οι συντάκτες μιας συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που βασίζεται σε συγκεντρωτικά δεδομένα από δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τη δοκιμή D-Health, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D ήταν ασφαλής.

Όμως άσκησε μικρή επίδραση όσον αφορά την προστασία από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με ημερήσιες δόσεις βιταμίνης 400-1000 IU D για έως και 12 μήνες, αποκαλύπτοντας παράλληλα σημαντική ετερογένεια σε όλες αυτές τις δοκιμές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!