Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Ο SARS-CoV-2 επιτίθεται και στα εγκεφαλικά κύτταρα
[Iatronet]: Ο SARS-CoV-2 επιτίθεται και στα εγκεφαλικά κύτταρα

[Iatronet]: Ο SARS-CoV-2 επιτίθεται και στα εγκεφαλικά κύτταρα

Αυτό διαπιστώνει μελέτη αμερικανών γιατρών.

Αμερικανοί γιατροί βρήκαν SARS-CoV-2 στον εγκέφαλο 3 ασθενών που είχαν πεθάνει από COVID – 19. Tα πειράματά τους στο “BioRXiv” δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επιτεθεί στα οργανοειδή του εγκεφάλου και να προκαλέσει θανατηφόρα εγκεφαλοπάθεια σε ποντίκια.

Είναι γνωστό ότι μια λοίμωξη με SARS-CoV-2 συχνά δεν περιορίζεται στους πνεύμονες. Οι ιοί έχουν επίσης ανιχνευθεί στα αιμοφόρα αγγεία και σε πολλά όργανα. Τα πειράματα που διεξήχθησαν από μια ομάδα με επικεφαλής την Akiko Iwasaki της Ιατρικής Σχολής του Yale στο New Haven/Connecticut υποδεικνύουν ότι τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο αποτελούν επίσης στόχους επίθεσης.

Τα πρώτα στοιχεία βρέθηκαν σε οργανοειδή. Αυτές είναι τρισδιάστατες καλλιέργειες κυττάρων που γίνονται από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα για τη μελέτη ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου στο εργαστήριο.

Οι ιοί κατάφεραν να μολύνουν τα νευρικά κύτταρα, με τους φλοιώδεις νευρώνες να προτιμούνται. Παραδόξως, η μόλυνση δεν οδήγησε στο θάνατο των νευρώνων. Στη γύρω περιοχή, από την άλλη πλευρά, υπήρξε θάνατος κυττάρων. Ο Iwasaki υποψιάζεται ότι η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου στα μολυσμένα κύτταρα έχει οδηγήσει σε υποπροσφορά στα γειτονικά κύτταρα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου σχηματίζουν τον υποδοχέα ACE2 στην επιφάνειά τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μόλυνση. Στην ηλεκτρο-μικροσκόπηση, οι ερευνητές παρατήρησαν πώς τα σωματίδια του ιού εκσφενδονίστηκαν από το ενδοπλασματικό δικτυωτό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!