Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Ποια δερματικά προβλήματα προκαλεί το κρύο;
[Iatronet]: Ποια δερματικά προβλήματα προκαλεί το κρύο;

[Iatronet]: Ποια δερματικά προβλήματα προκαλεί το κρύο;

Εκτός από τις αντιδράσεις του υγιούς δέρματος στο κρύο, είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν κάποιες προϋπάρχουσες δερματοπάθειες.

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος τον χειμώνα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιες παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση. Οι ασθενείς καλούνται να υπερκεράσουν ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν μια παράμετρο που απαιτεί ενίσχυση της πολύπλοκης φροντίδας για την αντιμετώπιση τους. Ακόμα και για εκείνους, όμως, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το δέρμα τους, το κρύο είναι πιθανό να γίνει η αιτία εμφάνισης κάποιας πάθησης ή αλλεργικής αντίδρασης.

«Μία από τις πρωταρχικές λειτουργίες του δέρματος είναι η θερμορύθμιση. Η έκθεση στο κρύο προκαλεί δερματική αγγειοσυστολή που οδηγεί σε μετατόπιση του αίματος στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, προκειμένου να προστατευτούν ζωτικά όργανα. Αυτός, όμως, ο τρόπος προστασίας του οργανισμού έχει συνέπειες στο δέρμα. Αυτές μπορεί να είναι η ανάπτυξη παθήσεων, με χαρακτηριστικότερη τα κρυοπαγήματα, και μη φυσιολογικών αντιδράσεων στο κρύο, όπως οι χιονίστρες», μας εξηγεί ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πιο συγκεκριμένα, η μειωμένη ροή αίματος σε εκτιθέμενους ιστούς όπως η μύτη, οι λοβοί των αυτιών και τα δάχτυλα, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης σε θερμοκρασίες κάτω των 0oC, μπορεί να οδηγήσει σε κρυοπαγήματα. Αιτία είναι ότι οι ιστοί αυτοί δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγονωμένου αίματος και καταστρέφονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!