Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Τα μυστικά του λάρυγγα
[Iatronet]: Τα μυστικά του λάρυγγα

[Iatronet]: Τα μυστικά του λάρυγγα

Τι γίνεται όταν δεν προσέχουμε τον λάρυγγά μας και επηρεάζεται η φωνή μας;

O πολύτιμος λάρυγγας. Ένα υποτιμημένο, αν και σπουδαίο όργανο, που δίχως αυτό είναι αδύνατον να επικοινωνήσουμε. Να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να εκφραστούμε. Ίσως για αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μια φράση που λένε κάποιοι όταν θυμώνουν, «θα σου κόψω το λαρύγγι»

Η φωνή αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μας. Είναι ένα είδος ταυτότητας, που κάνει τον καθένα ξεχωριστό και είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους, πολύ, δε, περισσότερο για εκείνους, που βασίζονται σε αυτή και επαγγελματικά, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και άλλοι.

«Η φώνηση είναι το μεγαλύτερο «δώρο» του λάρυγγα, αλλά δεν είναι το μόνο. Ο λάρυγγας προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την αναπνοή μας και επιπλέον από αυτόν περνάνε οι τροφές, που καταλήγουν στο στομάχι μας», εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα.

Η παραγωγή της φωνής μας πραγματοποιείται από δύο λευκές ταινίες, που πάλλονται μεταξύ τους, τις φωνητικές χορδές. Αυτές βρίσκονται στον λάρυγγα. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν προσέχουμε τον λάρυγγά μας και επηρεάζεται η φωνή μας;

Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορεί να επηρεάσει τη φωνή μας, προκαλώντας βραχνάδα. Και όταν η βραχνάδα επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο-τριών εβδομάδων, πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!