Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Κορωνοϊός: Το φαινόμενο της “αδράνειας” στις πόλεις
[Iatronet]: Κορωνοϊός: Το φαινόμενο της “αδράνειας” στις πόλεις

[Iatronet]: Κορωνοϊός: Το φαινόμενο της “αδράνειας” στις πόλεις

Το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

Μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού και βραδύτερη απόκριση στα μέτρα, παρουσιάζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεν είναι τυχαίο πως η Αττική παραμένει η Περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις, αν και από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έδειξε κάποιες τάσεις σταθεροποίησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να παραμένει.

Το φαινόμενο της “αδράνειας”, περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί: “Η επιδημία, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν – είπε – σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο μελέτες. Η μία στο περιοδικό “Nature Medicine”, που ανέλυσε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και στην Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό “PLOS ONE”, που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

Με απλά λόγια, οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη, με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!