Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Ελλάδα, η “φτωχούλα” του Νότου σε ΜΕΘ
[Iatronet]: Ελλάδα, η “φτωχούλα” του Νότου σε ΜΕΘ

[Iatronet]: Ελλάδα, η “φτωχούλα” του Νότου σε ΜΕΘ

Στη Σουηδία, έχει διπλασιαστεί η δυναμικότητα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Θέμα ζωής και θανάτου είναι η προσπάθεια να μην πιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία από σοβαρές λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Οι υποδομές της Ελλάδας μας υστερούν σε σχέση με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχόμενη ισχυρή αύξηση των περιστατικών θα φτάσει το σύστημα πέρα από τα όριά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ Ευρώπης), που παρατίθενται στον πιο κάτω πίνακα, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

Η Ελλάδα απέχει σημαντικά και από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρότι από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως – μέχρι το τέλος του έτους – θα φτάσουμε στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα .

Το εγχείρημα αυτό έχει γίνει ήδη στη Σουηδία, η οποία διπλασίασε τη δυναμικότητα των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρώτη, με μεγάλη διαφορά, είναι η Γερμανία, όπου αναλογούν 29,2 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθεί η Αυστρία, με 21,8 κλίνες, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται το Βέλγιο και η Κροατία.

Την τελευταία θέση κατέχει η Πορτογαλία, η οποία έχει αυξήσει, αλλά όχι θεαματικά, τα διαθέσιμα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνώντας τα 5 ανά 100.000 πληθυσμού.

Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σήμερα, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!