Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Iatronet]: Χρίστος Λιάπης: Αποχαιρετώντας τον Καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ
[Iatronet]: Χρίστος Λιάπης: Αποχαιρετώντας τον Καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ

[Iatronet]: Χρίστος Λιάπης: Αποχαιρετώντας τον Καθηγητή Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ

Ο Πρόεδρις του ΚΕΘΕΑ αποχαιρετά τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Ο Πρόεδρις του ΚΕΘΕΑ αποχαιρετά τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

”Ο ιατρικός κόσμος της πατρίδος μας είναι φτωχότερος, στις οικουμενικές ανθρωπιστικές αναφορές του, χωρίς τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Ας είναι η διαδρομή της προσφοράς του, οδός παρηγορίας για τους οικείους του και τα βήματά του παράδειγμα για τις γενιές ιατρών που εκπαίδευσε και για τις επόμενες που έρχονται να υπηρετήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο και τον ανθρώπινο πόνο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υδρογείου, όπως έκανε και ο εκλιπών. Πολλοί νέοι γιατροί μάθαμε πράγματα μαζί του, είδαμε πράγματα μαζί, παρουσιάσαμε μαζί,

Στο επαρχιακό Νοσοκομείο του Αγίου Φραγκίσκου, στην Ιφακάρα της Τανζανίας, βλέποντας τους Αφρικανούς συναδέλφους μας ιατρούς που, αν και δεν υπολείπονται σε πείρα και σε γνώσεις από εμάς, να πασχίζουν με ελάχιστα μέσα και μηδαμινές υλικοτεχνικές υποδομές, να προσφέρουν τις φροντίδες τους στον τοπικό πληθυσμό, κατανοήσαμε, με τον πιο παραστατικό τρόπο πως πέρα από τις εντυπωσιακές προόδους της βιοϊατρικής τεχνολογίας, στο επίκεντρο της ιατρικής άσκησης θα παραμένει πάντοτε η σχέση ιατρού – ασθενούς, ως βάση αλλά και ως θεμέλειο της προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Στον άνθρωπο, στον οποίον αφιέρωσε τη ζωή του ο Καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Θα λείψει από όλους μας. Από το Μεταπτυχιακό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι την Αφρική με τους «Γιατρούς του Κόσμου». Εκεί όπου τα επονομαζόμενα “νοσήματα της στέρησης”, η “Ιατρική ελαχίστων πόρων” και η “Ιατρική σε αφιλόξενο περιβάλλον” αποτελούν την άλλη πλευρά του φεγγαριού της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης που, απορροφημένη στην ευδαιμονική μακαριότητα του Δυτικού κόσμου, μέχρι τη στιγμή που την κλόνισε παγκόσμια και αδιάκριτα ο SARS-CoV-2, δείχνει ότι παρά τις αλματώδεις επιστημονικές προόδους που έχει να επιδείξει, λησμονεί μία μεγάλη ανθρωπιστική αλήθεια. Πως ο ανθρώπινος πόνος, η αρρώστια και η ανάγκη για περίθαλψη, δεν γνωρίζουν σύνορα, φυλές, χρώματα και λευκές ή μαύρες Ηπείρους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: IATRONET

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!