Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΑΘΛΗΤΙΚΑ | [Gazzetta]: Απόλλων Σμύρνης: Το μήνυμα για την καταστροφή της Σμύρνης
[Gazzetta]: Απόλλων Σμύρνης: Το μήνυμα για την καταστροφή της Σμύρνης

[Gazzetta]: Απόλλων Σμύρνης: Το μήνυμα για την καταστροφή της Σμύρνης

Ο Απόλλων Σμύρνης έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα για την καταστροφή της Σμύρνης και την 13η Σεπτεμβρίου του 1922 όταν και ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά.

Το μήνυμα της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου 1922. Ήταν Τετάρτη. Τότε ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Το κακό ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία της Σμύρνης. Από τις 9 Σεπτεμβρίου είχαν μπει στην πόλη οι πρώτοι ιππείς Τούρκοι. Δύο ημέρες αργότερα έφτασε και ο Μουσταφά Κεμάλ. Στα χέρια των Τούρκων, του όχλου, μαρτύρησε ο μητροπολίτης Σμύρνης, εθνοϊερομάρτυρας Χρυσόστομος.

Εκτός από την άθλια τουρκική συνοικία, η Σμύρνη έπαψε να υπάρχει (…) το πρόβλημα των μειονοτήτων έχει λυθεί εκεί μια για πάντα (…) Δεν μένει καμία αμφιβολία για τα αίτια της πυρκαγιάς (…) Τον δαυλό τον άναψαν στρατιώτες του τουρκικού στρατού”, έγραψε η Daily Telegraph της 16ης Σεπτεμβρίου 1922.

Ήταν η αρχή του τέλους. Η μεγαλύτερη συμφορά του ελληνισμού. Η φωτιά κατάπιε την πόλη, τους ανθρώπους, τα απάντα… Ο ξεριζωμός ήρθε. Τα χρόνια πέρασαν, μα εμείς δεν ξεχάσαμε. Ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι ρίζες μας είναι βαθιές…».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: GAZZETTA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!