Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Βουλγαρία: Ο αγώνας για καθαρή ενέργεια
[Euronews]: Βουλγαρία: Ο αγώνας για καθαρή ενέργεια

[Euronews]: Βουλγαρία: Ο αγώνας για καθαρή ενέργεια

Μια σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Αυτή είναι η εικόνα της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής στη Βουλγαρία. Σε μια έκταση 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φιλοξενούνται τέσσερις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο παλαιότερος σταθμός, κι από την άλλη, ο μόνος που ανοικοδομήθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Ολοκληρώθηκε το 2011 και κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες για πιο καθαρή ενέργεια. Μια από αυτές είναι το σύστημα αποθείωσης καυσαερίων, που στοχεύει στην ανακύκλωση τοξικών εκπομπών διοξειδίου του θείου.

«Ο συντελεστής απόδοσής μας σχετικά με αυτές τις εκπομπές φτάνει μερικές φορές στο 98 έως 99%. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν πόσο διοξείδιο του θείου δεσμεύουμε στον σταθμό μας. Το δεσμευμένο διοξείδιο του θείου αντιδρά με ασβεστόλιθο σχηματίζοντας γύψο βιομηχανικής ποιότητας», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του AES Bulgaria, Ιβάν Τζάνκοφ.

Στη Βουλγαρία, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου, ενός τοξικού αερίου που εκλύεται με την καύση ορυκτών καυσίμων και μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της όξινης βροχής, έχουν μειωθεί δραστικά μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, από τουλάχιστον 800 κιλοτόνους το χρόνο σε περίπου 100. Το 2019, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές διοξειδίου του θείου. Η ποιότητα του αέρα στη χώρα επηρεάζεται και από άλλους τύπους εκπομπών, όπως τα σωματίδια.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!