Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Την αναίρεση της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
[Euronews]: Την αναίρεση της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

[Euronews]: Την αναίρεση της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την αναίρεση της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Στη δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας/Κύπρο) ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την προσήλωση του Συμβουλίου στα ψηφίσματα 550 και 789.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων.

Επιπλέον ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυητριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’ επείγοντος μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!