Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Τακτικές… Τουρκίας ακολουθεί η Λευκορωσία στο μεταναστευτικό
[Euronews]: Τακτικές… Τουρκίας ακολουθεί η Λευκορωσία στο μεταναστευτικό

[Euronews]: Τακτικές… Τουρκίας ακολουθεί η Λευκορωσία στο μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι στέλνει πρόσφυγες στα σύνορα με τη Λιθουανία για να ασκήσει πίεση στη χώρα της Βαλτικής αλλά και στην ΕΕ, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες κατά του Μινσκ μετά την καταστολή των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και την αεροπειρατεία ενός αεροπλάνου.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Έχουμε δει μέχρι στιγμής 22 φορές περισσότερους παράτυπους μετανάστες να έρχονται στη Λιθουανία. Και την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 1.000. Το καθεστώς Λουκασένκο εργαλειοποιεί τους μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση και στην πραγματικότητα τους διευκολύνει να περάσουν τα λιθουανικά σύνορα», είπε στο Euronews η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Ιρακινοί πολίτες που πετούν στο Μινσκ από τη Βαγδάτη και την Άγκυρα.

Την περασμένη Παρασκευή, η Λιθουανία άρχισε να κατασκευάζει ένα φράγμα 550 χιλιομέτρων με συρματόπλεγμα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να τους σταματήσει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τη συνοριακή γραμμή και τώρα ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ζητά από τη Frontex, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τον έλεγχο των συνόρων, να παρέμβει γρήγορα.

«Ελπίζω ότι η Frontex θα είναι σε θέση να στείλει το συντομότερο δυνατό περισσότερους συνοριοφύλακες και υπαλλήλους για να βοηθήσουν στα λιθουανικά σύνορα, να στείλουν περιπολικά, να στείλουν ελικόπτερα και άλλου είδους υποστήριξη που χρειάζεται τώρα στα σύνορα», συμπλήρωσε η Επίτροπος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!