Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Στα άκρα η κόντρα προέδρου-πρωθυπουργού στην Αλβανία
[Euronews]: Στα άκρα η κόντρα προέδρου-πρωθυπουργού στην Αλβανία

[Euronews]: Στα άκρα η κόντρα προέδρου-πρωθυπουργού στην Αλβανία

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, θέλει να μετατοπίσει την πολιτική κοντρα μεταξύ του γραφείου του και της κυβέρνησης στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, όπου βρίσκεται το γραφείο του Πρωθυπουργού. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο αρχηγός του κράτους, προωθεί διαδηλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Ο Πρόεδρος κάλεσε τους Αλβανούς να αντιταχθούν σε αυτό που θεωρεί πραξικόπημα, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγεται για να υπονομεύσει τις προεδρικές εξουσίες από την κυβέρνηση και το ελεγχόμενο από τους σοσιαλιστές κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης – η διαδικασία εκλογής μελών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, μαζί με την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, την οποία ο πρόεδρος λέει ότι αποδυναμώνει το ρόλο του.

Προκειται για την τελευταία κίνηση στο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου,η οποία ξεκίνησε με τις περσινές εκλογές. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για παραβιάσεις εξουσιών και αντισυνταγματικές ενέργειες. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euronews, ο πρόεδρος της Αλβανίας δηλωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο πώς εκλέγονται τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου έχουν περαιτέρω διαβρώσει την εξουσία του και παραβίαζουν το σύνταγμα.

«Αγωνίζομαι για το κράτος δικαίου στην Αλβανία. Αγωνίζομαι για την προστασία της δημοκρατίας, από ένα καθεστώς ενος κόμματος που έχει σφετεριστεί κάθε ανεξάρτητο θεσμό στη χώρα αυτή για να χειραγωγησει το συνταγματικό δικαστήριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!