Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές
[Euronews]: Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

[Euronews]: Σκωτία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Την επιστροφή του στη μαχόμενη πολιτική ανακοίνωσε ο Άλεξ Σάλμοντ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι το όνομα του κόμματός του θα είναι “Alba”, δηλαδή «Σκωτία» στη γαελική γλώσσα, και στόχος του στις εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η οικοδόμηση πλειοψηφίας για την επίτευξη της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σάλμοντ, ο οποίος πέρυσι αθωώθηκε σε δίκη αναφορικά με εις βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, αρνήθηκε ότι η ίδρυση του κόμματός του αφαιρεί από το μομέντουμ του αιτήματος για ανεξαρτησία.

Το κυβερνών Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), του οποίου ο Σάλμοντ ηγήθηκε για δύο δεκαετίες μέχρι το 2014, ελπίζει οι εκλογές να χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ενώ μέχρι στιγμής προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο η ίδρυση του Alba αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Σάλμοντ και της διαδόχου του στην ηγεσία του SNP και νυν πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζεον.

Κατά τον Σάλμοντ, το κόμμα του θα συνδράμει το SNP στον σχηματισμό μιας «υπερπλειοψηφίας» υπέρ της ανεξαρτησίας μετά τις εκλογές. Όπως τόνισε, το Alba δεν θα κατεβάσει υποψηφίους στις 73 περιφέρειες εναντίον του SNP, αλλά στις περιφερειακές εκλογές για την εκλογή των υπολοίπων 56 μελών του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου.

Ο Σάλμοντ υπήρξε πρωθυπουργός της Σκωτίας από το 2007 μέχρι το 2014 και επί των ημερών του το SNP εξελίχθηκε σε ηγέτιδα πολιτική δύναμη της Σκωτίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!