Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Συζήτηση για τον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ των καταγγελιών για κακοποίηση
[Euronews]: Συζήτηση για τον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ των καταγγελιών για κακοποίηση

[Euronews]: Συζήτηση για τον τρόπο κάλυψης από τα ΜΜΕ των καταγγελιών για κακοποίηση

O καταιγισμός αποκαλύψεων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η σχετική δημοσιότητα εκτός από το ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης, φαίνεται ότι ανοίγει το δημόσιο διάλογο σχετικά με την προστασία όλων των εμπλεκόμενων στην ποινική διαδικασία. Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της παρουσίασης τέτοιων υποθέσεων από τα ΜΜΕ, η δραματοποίηση της είδησης προκειμένου να γίνει ελκυστική, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν εξαιτίας αυτού, η κάμψη της αρχής της μυστικότητας της διαδικασίας της προδικασίας, καθώς και η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Ακόμα υποστηρίχθηκε ότι από τη σύγχυση που δημιουργείται, κινδυνεύει και η προοπτική να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις οι καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας, το ελληνικό #metoo.

Η ‘Αννα Ζαΐρη, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε ότι η «μετατροπή της ενημέρωσης σε θέαμα επιφέρει υπέρμετρη βλάβη των αγαθών που προστατεύει η μυστικότητα της προδικασίας» και προσέθεσε ότι αυτός δεν είναι ο σκοπός της ενημέρωσης, ενώ παράλληλα όπως είπε, θα έπρεπε να τηρείται το μέτρο από όλους, δικηγόρους και δημοσιογράφους. Σημείωσε μάλιστα ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι άχρωμη, χωρίς κανένα συναισθηματικό φορτίο, γιατί το αντίθετο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η Όλγα Θεμελή, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας αναφέρθηκε στα δικαιώματα των παιδιών που είναι θύματα, και την καταπάτηση τους όταν μια υπόθεση αποκαλύπτεται, ή όταν αυτά αποφασίζουν να μιλήσουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!