Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Σύνδεση εκταμίευσης ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου
[Euronews]: Σύνδεση εκταμίευσης ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου

[Euronews]: Σύνδεση εκταμίευσης ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ευρωβουλευτές και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί μηχανισμού που θα συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου.Η συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου μπορούν να χάσουν την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού διαπιστώσει παραβίαση του κράτους δικαίου εκ μέρους ενός κράτους μέλους, προτείνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στην διάθεσή του έναν μήνα για να εγκρίνει κυρώσεις με απόφαση που θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον Πέτρι Σαρβάμαα,Φινλανδό ευρωβουλευτή,διαπραγματευτή του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου:«Είναι ένα πολύ περίπλοκο εργαλείο και μηχανισμός,πήραμε ουσιαστικά όλα όσα ζητήσαμε. Οι αξίες είναι εκεί, το πεδίο είναι ανοιχτό, έχει προληπτικό χαρακτηρα, δεν περιλαμβάνει μόνο πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Μιλά για συνθήκες όπου διακυβεύεται σοβαρά η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, οπότε η Επιτροπή θα έχει τώρα ένα πραγματικό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει … το Ευρωπαικό Συμβούλιο συνεβαλε πολύ, τα οποία για μένα δηλώνει ότι πραγματικά ήθελε να έχει αυτή τη συμφωνία».

Η Ουγγαρία και η Πολωνία οι οποίες βρίσκονται το στόχαστρο της Κομισιον με την κατηγορία της εισαγωγής μεταρρυθμίσεων που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έχουν αντιταχθεί στη συμφωνια θεωρωντας την ως επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!