Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Προσπάθεια της Ε.Ε. για περισσότερη διαφάνεια στη φορολόγηση των πολυεθνικών
[Euronews]: Προσπάθεια της Ε.Ε. για περισσότερη διαφάνεια στη φορολόγηση των πολυεθνικών

[Euronews]: Προσπάθεια της Ε.Ε. για περισσότερη διαφάνεια στη φορολόγηση των πολυεθνικών

Οι εκπρόσωποι της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία που αφορά την αποκάλυψη πληροφοριών για τη φορολόγηση μεγάλων εταιρειών.

Με βάση την προτεινόμενη οδηγία οι πολυεθνικές ή οι αυτόνομες επιχειρήσεις με συνολικά ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μία από τις δύο τελευταίες συνεχόμενες οικονομικές χρήσεις, είτε έχουν την έδρα τους στην ΕΕ είτε εκτός, θα είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν δημοσίως πληροφορίες φορολογίας εισοδήματος σε κάθε κράτος μέλος, όπως και σε κάθε τρίτη χώρα.

Εκτιμάται πως η εταιρική φοροαποφυγή και ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στερούν από τις χώρες της ΕΕ έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Τέτοιες πρακτικές διευκολύνονται από την απουσία υποχρέωσης των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών να αποκαλύπτουν πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού πληρώνουν το φόρο τους στην ΕΕ ανά χώρα.

Στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια για να αποτραπεί η εταιρική φοροαποφυγή.

Το προσωρινά συμφωνημένο κείμενο θα υποβληθεί τώρα στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πολιτική έγκριση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!