Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: «Πίσω» στον εμβολιασμό τα Δυτικά Βαλκάνια
[Euronews]: «Πίσω» στον εμβολιασμό τα Δυτικά Βαλκάνια

[Euronews]: «Πίσω» στον εμβολιασμό τα Δυτικά Βαλκάνια

Την ώρα που χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό και εκατομμύρια άλλοι είνα σε σειρά προτεραιότητας, κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης περιμένουν ακόμα τις πρώτες δόσεις και αδυνατούν να οριστικοποιήσουν προγράμματα εθνικού εμβολιασμού.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία θα μείνουν πίσω στην ευρωπαϊκή προσπάθεια πληθυσμιακής ανοσοποίησης μέσα από τον εμβολιασμό.

«Είναι βαθιά απογοητευτικό για μένα ότι εδώ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αναμένουμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς την άνοιξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ντροπή, πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν, και θέλω να καλέσω όλες τις αρχές της χώρας να διορθώσουν αυτή την ιστορική ντροπή», δήλωσε ο Ισμέτ Γκαβρανκαπετάνοβιτς, διευθυντής του νοσοκομείου Dr. Abdulah Nakas στο Σαράγεβο.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας συμφώνησε με την Pfizer-BioNTech για την κατοχύρωση 500.000 δόσεων του εμβολίου. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το συντομότερο δυνατόν και έθεσε ως όριο την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Μισό εκατομμύριο εμβόλια της ίδιας εταιρείας κατάφερε να δεσμεύσει και το Κόσοβο .

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που έχει λάβει δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech αλλά και από το ρωσικό Sputnik V. Όμως δεν έχει αρκετά για να ξεκινήσει μαζικό εμβολιασμό.

Πολλές βαλκανικές χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χορήγηση εμβολίων στις λιγότερο προνομιούχες χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!