Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Πειραιάς: Τα «Βασανιστήρια» του Αντρές Σεράνο στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ
[Euronews]: Πειραιάς: Τα «Βασανιστήρια» του Αντρές Σεράνο στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ

[Euronews]: Πειραιάς: Τα «Βασανιστήρια» του Αντρές Σεράνο στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ

Ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους φωτογράφους εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στην Ελλάδα. Ο 70χρονος Αμερικανός Αντρές Σεράνο, με καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, προκαλεί πάντα αντιδράσεις με τα τολμηρά θέματα που επιλέγει για τον φωτογραφικό του φακό. Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ στην αποβάθρα Ε2 στον Πειραιά, παρουσιάζονται αυτή την περίοδο 15 μεγάλου μεγέθους έργα από την ενότητα «Torture», που διαπραγματεύεται την ιστορία και τη φύση των βασανιστηρίων.

Η ιδέα της ενότητας γεννήθηκε το 2005, με αφορμή τα βασανιστήρια στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ. Ο Σεράνο έβγαλε μια φωτογραφία ενός άνδρα με κουκούλα στο κεφάλι για ένα δημοσιογραφικό άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα και μια δεκαετία περίπου αργότερα, αποφάσισε να καταπιαστεί και πάλι με την ιδέα. Μέσα σε λίγους μήνες, δημιούργησε αρκετά έργα. Στο επίκεντρο των φωτογραφιών είναι όργανα βασανιστηρίων, ιστορικοί τόποι που έγιναν βασανιστήρια (Νταχάου, Μπούχενβαλντ) αλλά και σκηνοθετημένα πορτραίτα βασανισμένων ατόμων.

FatimaANDRES SERRANO

Δεν πρόκειται δηλαδή για αποτυπώσεις ρεαλιστικών στιγμών που έχουν εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια του καλλιτέχνη. Αντίθετα, ο Σεράνο καλεί ηθοποιούς στο σπίτι-στούντιό του, που μοιάζει με εκκλησία και τους λέει τι ακριβώς θέλει να κάνουν, δημιουργώντας σκηνοθετημένα περιβάλλοντα, τα οποία και απαθανατίζει.

Πρόθεση του φωτογράφου είναι να βάλει τον θεατή στη θέση των βασανιστών, προσκαλώντας τον σε ένα ταξίδι έντονων συναισθημάτων: «Ο Σεράνο φέρνει τη σχέση βασανιστή και θύματος πιο κοντά στα καθ’ ημάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!