Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Ουγγαρία: Βιβλιοθήκες με… click away
[Euronews]: Ουγγαρία: Βιβλιοθήκες με… click away

[Euronews]: Ουγγαρία: Βιβλιοθήκες με… click away

Οι βιβλιοθήκες στην Ουγγαρία είναι κλειστές λόγω της πανδημίας εδώ και τέσσερις μήνες, όμως κάποιες εξ αυτών βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να εξυπηρετήσουν τους αναγνώστες. Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Βουδαπέστης εγκατέστησε σημεία ανταλλαγής βιβλίων τα οποία πολύ γρήγορα έγιναν ο αγαπημένος προορισμός των βιβλιοφάγων.

«Από την περασμένη Τετάρτη, 5.000 άνθρωποι έχουν δανειστεί βιβλία, έκαναν την εγγραφή τους ή ανανέωσαν τον δανεισμό στα ειδικά σημεία. έχουμε 44 κιόσκια σε όλη τη Βουδαπέστη και όχι μόνο στην κεντρική βιβλιοθήκη» λέει ο Φέρεντς Φάρκας, επικεφαλής της κεντρικής βιβλιοθήκης.

Οι αναγνώστες πρέπει πρώτα να κάνουν κράτηση του βιβλίου για να το δανειστούν. Μετά την επιστροφή κάθε βιβλίο μπαίνει σε καραντίνα για 72 ώρες. Για κάποιους η υπηρεσία αυτή είναι διασκέδαση, αλλά για άλλους είναι ό,τι σημαντικότερο.

«Γράφω τη διατριβή μου και είμαι πολύ χαρούμενος όταν μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ασχολούμαι με ένα θέμα που δεν είναι εύκολο να βρώ πηγές στο διαδίκτυο» λέει μία φοιτήτρια.

Το 2019 η βιβλιοθήκη είχε 280.000 μέλη. Το κεντρικό κτίριο φιλοξενούσε μέχρι και 5.000 άτομα την ημέρα. Με τη νέα μέθοδο δίνονται λύσεις, όμως κάποιες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Ουγγαρία για τον κορονοϊό.

Η εθνική βιβλιοθήκη διεθνούς λογοτεχνίας υιοθέτησε ένα παρόμοιο σύστημα από τον Νοέμβριο. Μία βιβλιοθήκη με εκδόσεις σε περισσότερες από 160 διαφορετικές γλώσσες, όπου συνήθως βρίσκονται ερευνητές και φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!