Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: ΟΟΣΑ: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
[Euronews]: ΟΟΣΑ: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

[Euronews]: ΟΟΣΑ: Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

136 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης οριστικοποίησαν τη συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου στις πολυεθνικές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι, από το 2023, οι πολυεθνικές θα πληρώνουν τουλάχιστον 15% φόρο στα κέρδη τους, βάζοντας τέλος στην φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία θα αναγκάσει τις 100 μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές, κυρίως τους κολοσσούς του διαδικτύου, να πληρώσουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες όπου πραγματικά έχουν κέρδη.

Μπαίνει, έτσι, τέλος στην πρακτική να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και να περιόριζαν στο ελάχιστο τους φόρους που πληρώνουν.

«Αυτή η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για μία πραγματική φορολογική επανάσταση για τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ. «Είναι φορολογική επανάσταση γιατί δε θα γυρίσουμε πίσω. Είναι επανάσταση γιατί φέρνει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στη φορολόγηση. Επι τέλους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο σε φόρους στις χώρες όπου έχουν κέρδη- μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.»

Οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία αντιπροσωπεύουν πάνω από 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τη συμφωνία δεν υπέγραψαν τέσσερις χώρες: Κένυα, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Νιγηρία.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!