Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη «Δημοκρατική Μνήμη» από την ισπανική κυβέρνηση
[Euronews]: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη «Δημοκρατική Μνήμη» από την ισπανική κυβέρνηση

[Euronews]: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη «Δημοκρατική Μνήμη» από την ισπανική κυβέρνηση

Νομοθετική πρωτουβουλία έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Ισπανίας για να παύσει την δράση Ιδρύματος για την διαφύλαξη και προώθηση της κληρονομιάς του δικτάτορα Φράνκο.

Το νομοθέτημα που έχει τον τίτλο «Νόμος για την Δημηκρατική Μνήμη» θα ανοίξει τον δρόμο και για την μετατροπή του μαυσωλείου που ο Φράνκο κατασκεύασε και τελικά ετάφη σε κοιμητήριο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου του 1936.

«Αναγνώριση, αποζημίωση, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για το θύματα, για τους συμπατριώτες μας που σε δύσκολες στιγμές αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και σε πολλές περιπτώσεις έχασαν τη ζωή τους με πολλούς τρόπους στην εξορία, σε φυλακές, υπό την καταπίεση της δικτατορίας κατά τρόπο ατιμωτικό που η δημοκρατία δεν μπορεί να ξεχάσει», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

Πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον εμφύλιο της Ισπανίας.

Ο Φράνκο ανακήρυξε την νίκη του την 1η Απριλίου 1939. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον θάνατό του το 1975. Πάνω από 110 χιλιάδες θύματα παραμένουν μέχρι σήμερα αταυτοποίητα.

Ο νέος νόμος προβλέπει την εκταφή και επαναταφή των θυμάτων μετά την διεξαγωγή τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους.

Ανατρέπει επίσης, δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο και ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διώξεων ενώ θα οδηγήσει στην αφαίρεση των τίτλων ευγενείας που είχε απονήμει ο ίδιος ο δικτάτορας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!