Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Νέος σχεδιασμός μετά τις πλημμύρες στο Βέλγιο
[Euronews]: Νέος σχεδιασμός μετά τις πλημμύρες στο Βέλγιο

[Euronews]: Νέος σχεδιασμός μετά τις πλημμύρες στο Βέλγιο

Οι ακραίες πλημμύρες στο Βέλγιο, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τα συστήματα των ποταμών και την προστασία τους.

Το Euronews συνάντησε έναν ειδικό υδρολόγο σε μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο – το Πεπίνστερ – ο οποίος λέει ότι η θέση της πόλης στη συμβολή των ποταμών την έκανε ευάλωτη.

«Από τη μία πλευρά έχουμε τον ποταμό Βέστντρε που βρίσκεται εδώ και ο ποταμός αυτός ελέγχεται σε κάποιο βαθμό από δύο μεγάλα φράγματα που βρίσκονται πιο πάνω, περίπου 20 χιλιόμετρα. Και έπειτα έχετε τον παραπόταμο που είναι ο ποταμός Χένιε και αυτός ο παραπόταμος είναι εντελώς ανεξέλεγκτος. Δεν υπάρχει καθόλου φράγμα, η ροή είναι φυσική σε αυτό το ποτάμι», είπε ο Μπέντζαμιν Ντέγουαλς, υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

«Αυτά τα συντρίμμια, είναι πιθανό να δημιουργήσουν κάποιου είδους φράγματα σε ορισμένες τοποθεσίες. Είναι πιθανό να φράξουν το ποτάμι, για παράδειγμα ανάμεσα σε πυλώνες γεφυρών. Και αυτό μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ροή. Τείνει να αυξάνει τοπικά την ταχύτητα ροής που μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση και σε επιπλέον ζημιές. Κάτι που δεν ενσωματώνεται πραγματικά στις τρέχουσες, τυπικές, μεθόδους χαρτογράφησης πλημμυρών», απάντησε.

«Τι πρέπει να αλλάξει σε μέρη όπως το Πεπίνστερ για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;», τον ρωτάμε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!