Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Euronews]: Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Τι περιμένει η Λέσβος
[Euronews]: Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Τι περιμένει η Λέσβος

[Euronews]: Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: Τι περιμένει η Λέσβος

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Μόρια, η μεγαλύτερη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, ήταν για πολλούς η ντροπή της Γηραίας Ηπείρου.

Πλέον έχει έρθει η ώρα για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, με τις αρχές και τους κατοίκους της Λέσβου να λένε πως χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις.

«Ζητάμε τα νησιά μας να μην είναι ο bumper, o προσκρουστήρας της Ευρώπης, μια αποθήκη ψυχών. Οι μετανάστες δεν μπορούν να μένουν εδώ για να μην πάνε στην Ευρώπη. Ζητάμε αυτοί οι άνθρωποι, να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Όσοι φτάσουν, γιατί πλέον τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να φύγουν από εδώ για την ενδοχώρα και από εκεί για την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν θέλουμε τα νησιά μας να μετατραπούν σε «αποθετήριο ψυχών» λέει ο Κώστας Μουτζούτης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και κορυφαίες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που έχουν βιώσει από κοντά την προσφυγική κρίση.

«Η Μόρια ήταν το αποτέλεσμα πέντε ετών αδιαφορίας, μίας πολιτικής περιορισμού, μίας τακτικής να μην συμπεριφέρονται ανθρώπινα σε όσους αναζητούσαν άσυλο φτάνοντας στην Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε το Δουβλίνο. Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί ή να της προσφέρονται δομές στην Ευρώπη, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Απαιτείται αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Στέφεν Όμπεράιτ, επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!