Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Euronews]: Οι «Νεκρές Φύσεις» του Γιώργου Κρανίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
[Euronews]: Οι «Νεκρές Φύσεις» του Γιώργου Κρανίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

[Euronews]: Οι «Νεκρές Φύσεις» του Γιώργου Κρανίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Ο Γιώργος Κρανίου παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Νεκρές Φύσεις». Πρόκειται για μια ενότητα περίπου 35 έργων από λάδι σε καμβά με πρωταγωνιστή συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων. Η γκαλερί και η έκθεση θα ανοίξουν για το κοινό από το Σάββατο 10 Απριλίου.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα, επισημαίνει: «Ο Κρανίου ζωγραφίζει εκ του φυσικού αντιμετωπίζοντας τις συσκευασίες των φαρμακευτικών προϊόντων όπως θα αντιμετώπιζε μια οποιαδήποτε νεκρή φύση, στήνοντας, φωτίζοντας, σκηνοθετώντας, όπως θα έκανε και με ένα ζωντανό μοντέλο – τα μοντέλα του είναι τα συγκεκριμένα κουτιά των φαρμάκων, αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στη σκηνή της ζωγραφικής του.

Τα φάρμακα παίζουν σήμερα τον ρόλο μιας σύγχρονης θεότητας και συχνά αποτελούν την εύκολη λύση. Η θέα τους προκαλεί συνειρμούς αρνητικούς: αποστείρωση, απομόνωση, σωματική ή ψυχική αδυναμία, πόνος, ασθένεια, κρίση, θάνατος. Κατά συνέπεια, η ανάδειξη των κουτιών που τα περιέχουν σε αισθητικά αντικείμενα θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα άκαιρη. Μπορεί ένα κουτί από ψυχοφάρμακα να είναι “όμορφο” – αξίζει να ζωγραφιστεί; Υπάρχει κάτι αφύσικο, κάποια προσποίηση, στην απόπειρα της απεικόνισής του; Τη θέση του στον καμβά του Γιώργου Κρανίου θα μπορούσε να διεκδικεί εξίσου ένα οποιοδήποτε κουτί;

Γιώργος Κρανίου: Terra_RossaChristos Simatos/Christos Simatos 2014

Το θέμα ενός έργου δεν είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να αγνοήσει κανείς και δεν είναι φυσικά ποτέ τυχαίο στις επιλογές ενός καλλιτέχνη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!